Hoe je succesvol je eerste week bij je nieuwe baan door komt

De euforie van het aanbod is inmiddels verdwenen. Je bent inmiddels vertrokken bij je oude werkgever en nu sta je voor de eerste week in je nieuwe functie. Maar waar ga je eigenlijk beginnen?
De eerste week bij je nieuwe werkgever kan om verschillende redenen doorslaggevend zijn. Van de eerste indruk die je maakt op je nieuwe collega’s en het management, tot hoe snel je bent ingewerkt en ontwikkeling doormaakt. Alles heeft invloed op je tijd bij je nieuwe werkgever.
Een succesvolle eerste week lijkt in de week voorafgaand aan je eerste werkdag misschien een Mission Impossible , maar er zijn een aantal zaken die je op weg helpen  om de eerste week succesvol af te sluiten.
Bereid je voor

Het is niet moeilijk om te bedenken dat voorbereiding veel invloed zal hebben op het succes van een eerste week.

Neem daarom een kleine vakantie tussen je oude baan en de start van de nieuwe. Je wil natuurlijk vol energie en enthousiasme voor de dag komen, dan een vermoeide indruk maken. Maak daarom wat tijd voor jezelf. Ga op vakantie of blijf lekker thuis. Neem ondertussen de tijd om over je nieuwe functie na te denken. Over wat de eerste week gaat inhouden en welke informatie je nodig hebt.

Heb je een goed beeld van de bedrijfscultuur of moet je nog wat onderzoek doen? Bedenk voorafgaande aan je eerste werkdag ook wat je mee moeten nemen, zoals persoonlijke documenten.

Kom op tijd

Op je eerste dag kan je natuurlijk niet te laat komen. Dus neem extra maatregelen zodat je op tijd bent. Ook als dat betekent dat je wat vroeger opstaat.

Plan je route. Zeker als het ergens anders is dan je vorige baan. Plan ook extra tijd voor vertragingen of files. Als je nieuwe werkgever meerdere locaties heeft, zoek dan even uit waar je moet zijn. Je maakt natuurlijk geen goede indruk als je op de verkeerde locatie staat.

Wees kalm

Houd er rekening mee dat iedereen ooit eens nieuw is geweest.  Het enige wat je staat te gebeuren is het zelfde als ieder ander.

Accepteer dat je je in eerste instantie een buitenbeentje voelt. Je kent niet iedereen. Dat is namelijk ook heel logisch. Ook hoeft je niet vanaf het eerste moment alles precies goed te doen. Neem je tijd om alles goed onder de knie te krijgen.

Hoe kalmer je bent, hoe vriendelijker je overkomt. Een open persoonlijkheid introduceert zichzelf.

Blijf altijd positief

Natuurlijk ga je zo nu en dan gekke dingen zeggen en fouten maken. En je eerste taken gaan waarschijnlijk allemaal wat langer duren, omdat je nog niet weet waar je alles precies moet vinden. Dat hoort er helaas ook bij.

Maar wees niet bang om hulp te vragen. En sla vooral geen hulp af. Al deze stappen zullen je helpen om je sneller op je gemak te voelen. Maak je een fout? Lach en realiseer je dat dat de beste manier is om het in de toekomst anders te doen.

Dress to impress

Een eerste indruk maak je maar een keer. En zal waarschijnlijk ook invloed hebben op hoe men in de toekomst naar je kiijkt. Niet alleen in de eerste week, maar ook daarna.

Verdiep je in het bedrijf en zorg dat je niet buiten de toon valt. Is dat zakelijk, dan weet je wat je moet doen. Weet je het niet zeker? Bedenk dan goed dat het beter is om als enige in pak te zijn, dan als enige in je jeans tussen de pakken.

Let op details. Poets je schoenen, was je haar en knip je nagels. Je wil de indruk wekken dat je representatief bent en direct mee kan naar een klant.

Maak aantekeningen

Tenzij je een fantastisch geheugen hebt. Maar ga er vanuit dat je in de eerste week een enorme hoeveelheid informatie op je af krijgt die je niet in een keer kan onthouden. Dus maak van alles aantekeningen. Van waar je de post kan ophalen tot de namen van je collega’s. Het klinkt misschien een beetje nerdy, maar het is beter overal aantekeningen van te maken dan alles te moeten vragen. Dat gaat je nieuwe collega’s snel vervelen.

De eerste week is misschien een beetje eng en intimiderend, maar het is eigenlijk de perfecte mogelijkheid om te laten zien wat je kan. Enthousiasme en een beetje nederigheid zullen je helpen de eerste week door te komen.

Bron

01 jul 2014 | 16:46 uur | 0 reacties|

MENU

HEBBES Personeel