Banenjacht psychologie – 5 stappen naar positiviteit

Onderbewust doe je dingen waar je geen weet van hebt. Maar mensen om je heen zien dat wel. Let daarom bij de zoektocht naar een nieuwe baan op je houding. Het zoeken van een baan kan – afhankelijk van hoe het verloopt – je humeur en je kijk op het leven flink beïnvloeden.
Of je nu aan het zoeken bent voor je eerste echte baan of inmiddels een doorgewinterde banenjager, het doel blijft hetzelfde. Een verkeerde mindset tijdens je zoektocht kan invloed hebben op de kans om je droombaan te bemachtigen. Laat je zo min mogelijk beïnvloeden door de hobbels op de weg. Hebbes geeft je vijf tips die je helpen anders naar je banenjacht te kijken.
Houd contact met mensen om je heen

Als je geen baan hebt verlies je snel contact met de buitenwereld. En dat kan invloed hebben in hoe je met anderen communiceert. Zelfs als het je daarvoor goed afging. Het is daarom belangrijk om in contact te blijven met mensen om je heen. En zorg ervoor dat de mensen die je spreekt een positieve invloed hebben op je leven. Je communicatieve vaardigheden zijn van grote invloed op je sollicitatiegesprekken. En die vaardigheden laat je ook online zien. Bijvoorbeeld wanneer je een motivatiebrief verstuurd.

Geef anderen geen voorsprong

Op dit moment heb je veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Je bent misschien niet de enige die uitstelgedrag vertoont. Maar er zijn ook mensen die vanuit een fulltime baan solliciteren. Uitstellen zorgt ervoor dat je verder achterop raakt en geeft werkzoekenden die dit niet doen een voorsprong. Geef de baan die bij je past niet uithanden aan iemand anders. Solliciteer direct in plaats van het uit te stellen.

Focus op positiviteit

Wanneer je in de media negatieve berichten leest over de economie of de arbeidsmarkt neem je dit mee in je zoektocht naar een nieuwe baan. Als je denkt dat er niets voor je is, zal je ook niets vinden. Er zijn banen en één daarvan past precies bij jou. Focus je op negativiteit dan krijg je negativiteit. Richt je daarom op de positieve zaken.

De angst om niet goed genoeg te zijn

Stop met jezelf wijs te maken dat je iets niet kan. Als je ergens op gericht bent dan lukt het je. Je bent goed genoeg. Als we altijd denken iets niet te kunnen komen we nergens en leren we niks. Je hebt ook leren fietsen met zijwieltjes. Plaats de zijwielen terug en vertrouw er op dat je het kunt. Toewijding, doorzettingsvermogen en hard werken helpen je bij het bereiken van je ambities. Volg een online training of verdiep je in materie om je kennis te vergroten.

Wees je frustratie de baas

Er bestaat geen twijfel over het feit dat het zoeken naar een nieuwe baan af en toe frustrerend is. Maar laat het je niet ontmoedigen. Raak niet gefrustreerd over het feit dat je nog geen resultaat ziet. Maar probeer je activiteiten te analyseren en te zoeken naar verbeteringen. Kijk naar je sollicitatiestrategie en bedenk hoe je het anders zou kunnen doen. Meer solliciteren, zoeken op andere sites, je cv opnieuw opmaken, etc.

Nog een veel voorkomend verschijnsel dat je kan beïnvloeden. Wanneer je op banenjacht bent geeft iedereen gevraagd en ongevraagd advies. Goed bedoeld, maar niet altijd effectief. Deze mensen zijn vaak geen experts in het zoeken van een baan of het opstellen van een cv. Luister dus naar mensen die je verder helpen en probeer eens een professional te raadplegen.

Laat je frustraties niet winnen. Het optimaliseren van je banenjacht zal je ook op andere vlakken in je leven verder helpen.

19 sep 2014 | 09:34 uur | 0 reacties|

MENU

HEBBES Personeel