4 tips voor betere vacatureteksten

Vacatureteksten zijn van groot belang voor de wervingscampagne. Maar werken ze ook effectief? Krijg je genoeg verkeer en de juiste sollicitaties binnen? Of slaan de juiste kandidaten je over?
Je zou verbaasd zijn hoeveel meer je uit job boards kan halen door simpel weg de vacatureteksten te updaten en te optimaliseren. Hoe? Hebbes geeft je vier tips om je vacaturetekst te optimaliseren.
Schrap standaard vacatureteksten

Zit jij te wachten op kandidaten met goede communicatieve vaardigheden? Vast wel. Wie niet? Om gericht kandidaten te werven is het verstandig om ook gerichte eisen te stellen.

Bedenk daarom vooraf welke vijf verantwoordelijkheden het meest belangrijkst zijn. En zorg er voor dat je ze allemaal minstens één keer benoemt.

Maak gebruik van generieke functietitels

Het staat misschien haaks op de eerste tip. En toch is het verstandig om geen vreemde functietitels te gebruiken.

Kandidaten zoeken namelijk niet op aparte functietitels, maar juist op generieke termen. Wil je dat jouw vacature goed vindbaar is? Doe dan een klein onderzoek onder gerelateerde vacatures en zoek uit welke functietitels het meest gebruikt worden.

Richt je op de juiste persoon

Het schrijven van een effectieve vacaturetekst is niet het opstellen van een eisenlijst. Natuurlijk zijn eisen belangrijk en zelfs onmisbaar, maar het is verstandig je tekst te richten op de juiste persoon.

Laat minder belangrijke eisen weg. Hierdoor schrik je de juiste kandidaten niet af. Neem je eisen kritisch door. Schrap er een aantal en maak ruimte voor kwalificaties en verantwoordelijkheden die passen bij de persoonlijkheid die je zoekt.

Voorkom teveel details

Het klinkt logisch om alle werkzaamheden van de functie te vermelden. Maar een te uitgebreide functieomschrijving kan kandidaten juist afschrikken.

Loop eens kritisch door de lijst werkzaamheden en schap minder belangrijke taken. Vervang ze door de zin ‘en andere verantwoordelijkheden’. Hiermee realiseer je een prettig leesbare tekst.

Job boards zijn een belangrijke bron van kandidaten. Maar niet voor jou alleen. Met krachtige vacatureteksten val je op en troef je concurrenten af.

20 nov 2014 | 09:40 uur | 0 reacties|

MENU

HEBBES Personeel