De top 5 fouten om te vermijden op je cv

Het schrijven van een goed cv is lastig. Je wil zoveel mogelijk vermelden om een goede indruk te maken. Er zijn echter ook zaken die belangrijk zijn om te vermijden. Zaken die het je eerder moeilijk dan makkelijk maken tijdens het solliciteren. Hebbes geeft je vijf tips om veel voorkomende fouten te vermijden.
Lieg niet op je cv

Een leugentje om best wil. Zo lijkt het in eerste instantie misschien. Het aandikken van je cv of zelfs het toevoegen van ervaringen die je niet hebt zou mogelijk helpen bij het krijgen van die vel begeerde baan. Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven kandidaten grondig screenen. In 69% van de gevallen achterhalen werkgevers de waarheid. Is het niet tijdens je sollicitatie dan wel op een later moment. Misschien wel als je al bent gestart bij je droombaan.

Niet behaalde diploma’s, verzonnen banen, onjuiste taakomschrijvingen of een valse reden van vertrek. Het lijken op het eerste oog simpele manieren om een nieuwe werkgever te misleiden. Maar houd er rekening mee dat werkgevers referenties checken. Als blijkt dat de waarheid anders ligt kan je fluiten naar die nieuwe baan.

Geen zoektermen

Het niet toevoegen van zoektermen. Dat heeft niks met Google te maken. Maar wel met andere zoekmachines. Die van jobboards. Het uploaden van een cv lijkt misschien het enige wat je hoeft te doen. Toch is dat niet helemaal waar. Voor een goede vindbaarheid op jobboards is het gebruik van de juiste zoektermen op je cv noodzakelijk.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle werkgevers gebruik maakt van digitale databases. Is je cv niet topfit dan hoef je niet veel reacties te verwachten. Om dit te voorkomen kan je vooraf een aantal vacatures doornemen die vergelijkbaar zijn met jouw werkervaring. Let goed op de gebruikte termen voor functieomschrijvingen, opleidingen en gebruikte technische termen. Pas je cv aan op je bevindingen en je hebt een streepje voor op de concurrentie.

Gebruik niet te veel clichés

Niemand vind het fijn om een cv te lezen dat gevuld is met dubbelzinnige, te vaak gebruikte, cliché woorden en zinnen die niets aan jou toevoegen.

Maak in plaats daarvan een afspraak met jezelf om dit soort woorden zoveel mogelijk van je cv te verwijderen. En gebruik concrete voorbeelden van je prestaties in taal die past bij jouw eigenschappen.

Slechte grammatica

Helaas zijn er nog steeds veel werkzoekenden die hun cv en motivatiebrief niet goed genoeg controleren op spelling voordat ze deze versturen. En dat is echt een doodzonde. Werkgevers ontvangen per vacature een grote hoeveelheid sollicitaties. De eerste screening gaat snel en is streng. Bevat jouw cv spelfouten? Dan lig je er direct uit. Zonde van de geïnvesteerde tijd en energie.

Neem daarom vooraf de tijd om het cv en de motivatiebrief nog eens grondig te controleren. Laat alles eens een nacht liggen en lees het de volgende dag nog eens door. Het helpt je wanneer je de motivatiebrief hardop aan jezelf voorleest. Als je niet zelfverzekerd bent over je eigen spelling dan kan je altijd iemand anders vragen je cv en brief nog eens door te lezen. Vaak zien een paar frisse ogen zaken die je zelf niet meer ziet.

Een gebrek aan maatwerk

Natuurlijk is het makkelijk om een standaard motivatiebrief en cv te schrijven. Maar helaas levert dit je niet veel op. Uit onderzoek blijkt dat 79% van de HR managers meer aandacht besteden aan brieven en cv’s die aangepast zijn op de vacature.

Probeer dus zoveel mogelijk standaard teksten te vermijden. Het kost je misschien iets meer tijd, maar de kans dat een toekomstig werkgever met aandacht je cv leest neemt enorm toe. Zorg daarom dat er een match is tussen jouw cv en de vacature. Probeer opleidingen en werkervaringen anders te verwoorden, zodat duidelijk wordt dat je cv goed aansluit.

Bron: Undercoverrecruiter.com

09 sep 2014 | 09:30 uur | 0 reacties|

MENU

HEBBES Personeel